Vanaf 1 oktober: dezelfde naam, service en kwaliteit. Andere eigenaar!

WINSCHOTEN “Ik denk dat hij zo af en toe nog wel even binnenstapt”, zegt Daniël Fokkens, per 1 oktober de nieuwe eigenaar van Autobedrijf De Winter aan de Transportbaan 22 in Winschoten. “En dat lijkt me ook logisch, als je maar liefst 39 jaar aan het roer hebt gestaan.”

 

“Het voelt inderdaad heel gek”, zegt Piet de Winter, “om straks de deur achter me dicht te trekken in de wetenschap dat het bedrijf in andere handen is overgegaan. Het is natuurlijk ook niet niks, 39 jaar.”

Dat De Winter zijn bedrijf van de hand doet is volgens hem echter een bewuste keuze. De woorden ‘uitgeblust’ en ‘moe’ vallen. “Wat ik na 1 oktober ga doen? Geen idee. Eigenlijk heb ik geen gedachten over hoe ik mijn vrije tijd straks ga invullen.”

Dat Fokkens ooit een eigen autobedrijf zou hebben is geen verrassing. “Op mijn dertiende werkte ik op de zaterdag al als hulpje bij het toenmalige Autobedrijf Doornbos-Tjeerdsma, waar ook mijn vader werkte. Ik deed wat hand- en spandiensten en moest de werkplaats aanvegen. Later mag je wat kleine werkzaamheden verrichten als banden verwisselen. Toen ik wat ouder was ben ik nog autoverkoper geweest bij Autobedrijf Tjeerdsma.”

Fokkens studeerde toen nog. “Commerciële economie. Ik heb management en ondernemerschap gedaan, waarna ik bij de ABN Amro kwam te werken.”

Wat nu?

Auto’s en motoren lieten Fokkens echter niet los. “Ik handelde in auto’s, motoren en auto-onderdelen. Toen ik anderhalf jaar geleden de kans kreeg weg te gaan bij mijn toenmalige werkgever, Rabobank, rees de vraag ‘Wat nu?’"

De Winter en Fokkens kenden elkaar in die tijd al. Toen eerstgenoemde besloot zijn bedrijf van de hand te doen, klopte Fokkens bij hem aan. Volgens beiden was het gevoel goed, en was er meteen wederzijds vertrouwen. De zaak was dan ook snel beklonken.

“Het bedrijf is Piet’s kindje”, verduidelijkt Fokkens. “Ik moet het niet wagen er een zootje van te maken. En dat gebeurt ook niet. Dat weet Piet.”

Vanaf het begin klant

“Je moet niet vergeten”, vult De Winter aan, dat er mensen zijn die al vanaf het begin klant zijn. Er zijn er bij die in die periode van 39 jaar al tegen de 20 auto’s bij mij hebben gekocht. Zowel voor zichzelf, als voor bijvoorbeeld hun kinderen en achterkleinkinderen.”

“De klant weet”, zegt Fokkens, “dat wat hier de deur uit gaat klopt. Tevreden klanten vormen de basis van dit bedrijf. En dat geldt ook voor het personeel. Velen werken hier al een behoorlijk tijd.”

“In totaal zijn hier straks, inclusief mijzelf, zeven mensen aan het werk”, besluit Fokkens, die zelf de functie verkoper/meewerkend voorman krijgt. En de naam? “Die blijft Autobedrijf De Winter. Dezelfde naam, dezelfde service en kwaliteit.”